zaterdag 10 april 2010

Nu Nog Groter, Nog Beter, Nog Spannender


Ja, ja, El Clásico vanavond om 22:00 in Bernabéu. Dé wedstrijd die normaal al groots en beladen is, lijkt dit jaar welhaast tot het maximale te zijn opgeblazen. Beide teams staan aan kop met evenveel punten, ver verheven boven de concurrentie, de twee beste voetballers van het moment spelen, beide teams zijn uitgebalanceerd. Het begint bijna mythologische vormen aan te nemen, als in de Noorse mythologie wanneer Muspelheim (vuur) en Niflheim (ijs) elkaar treffen (en het leven creëren.) Cruijff voelde dat ook toen hij gisteren stelde dat "God aan de kant van Barça staat." Eigenlijk de enige echte provocerende woorden in de aanloop naar de wedstrijd (bij Real hebben ze eindelijk geleerd hun muil dicht te houden) en ach als hij in dat soort Mickey Mouse onzin gelooft laat hem maar, dichters en andere nobele lieden weten toch wel dat Lucifer cooler is.

Over de wedstrijd zelf is van te voren weinig zinnigs te zeggen. Het is inderdaad een wedstrijd op zich. Madridistas maken zich ongetwijfeld zorgen over de vorm van Messi en eerlijkheid gebied me te zeggen dat het gelijke aantal punten toch een zeker verschil camoufleert tussen beiden teams. Kort gezegd, Barça is verder, speelt al lang met een idee, Real is chaotischer en wint vaak wedstrijden puur op individuele kwaliteiten. Maar toch, met uitzondering van de 2-6 implosie van vorig jaar doet Real het de laatste seizoenen vrij goed tegen Barça dus er zijn genoeg mogelijkheden voor iets moois, zeker als alles opeens klikt en begint te golven.

En als ik Pellegrini was zou ik gewoon de voorkant van een willekeurige sportkrant na de 2-6 op de deur van de kleedkamer plakken en alleen zeggen "dit...nooit meer."

(foto met dank aan orvaratli)