zondag 14 maart 2010

Ajax - PSV 4-1

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAJAX!!!

Zo. En nu zonder Studio Sport. Mijn pessimisme van vroeg op de middag leek te worden ingelost in de eerste twintig minuten. PSV speelde goed gepositioneerd met vroeg storende spitsen en Ajax was zenuwachtig. Met name Vertonghen en Alderweireld zaten in die fase slecht in hun vel en dat leidde tot een grote kans van Toivonen, die door Stekelenburg met een reflex werd gered. Toivonen bakte er de rest van de wedstrijd niks meer van. Ondertussen had De Zeeuw snel geel gekregen na doorgaan op Isakson, zag er uit als slecht Zweeds straattheater en zette wat betreft scheidsrechter Blom de tendens van de middag, want hij floot, laten we zeggen, ongebalanceerd, elke contact met een PSV'er affluiten en PSV mocht op vervelende manier tikken uitdelen (wat laat in de wedstrijd culmineerde in de onbestrafte elleboogstoot van Afellay, die overigens vrijwel onzichtbaar was. Hype.)

Maar goed, na twintig minuten slecht voetbal van Ajax, met heel paniekerig uitverdedigen, volgde een sleutelmoment. De Zeeuw besloot dat het genoeg was geweest en ging richting PSV doel, zette aan voor een zondagsschot, dat geblokt werd en bij de tweede poging werd hij neergehaald. Het had geen direct effect maar het leek de lethargie bij Ajax de doorbreken. Een soort vuist op tafel. Ajax werd gevaarlijker en scoorde zowaar de 1-0 (De Jong weer). En daar wil je PSV hebben, want toen moesten ze voetballen en dat gaat ze niet goed af. Uit de eerste echt behoorlijke aanval volgde een kandidaat voor Doelpunt van het Jaar. Ik zat net te klagen dat Pantelic "langzaam is, altijd balverlies leidt en niet kan koppen" toen hij bij de hoekvlag de bal kreeg, niet nadacht en met een fantastische hakbal twee verdedigers voor schut zette en belangrijker Urby (dit keer zeker geen Furby) de bal gaf, die uitgleed (ik deed geïrriteerd mijn hand voor de ogen, keek op) meteen opstond en met zijn mindere rechterbeen de bal ongenadig in de kruising roste. Extase. Toivonen miste op slag van rust op ridicule wijze een kans en dus kon met een droomachtige 2-0 de rust worden bereikt.

Het kon niet meer misgaan en toch begon Ajax weer slecht aan de tweede helft zonder dat PSV een vuist kon maken. Dit keer namen de middenvelders iets sneller het heft weer in handen. Na een uur was er een ander essentieel moment: Siem de Jong werd de wedstrijd uitgeschopt (geen kaart) en Gabri kwam erin waarmee meteen het middenveld werd dichtgemetseld. Het werd een groot rooffestijn en PSV kwam er niet meer aan te pas. Gabri veroverde een bal, De Zeeuw gaf een slim passje waaruit Pantelic als een echte spits de 3-0 scoorde. Even leek met een paar counters nog een schandaaloverwinning in de maak, maar er moest nog een duffe penalty aan te pas komen om PSV te laten scoren. Een comeback zat er toen al niet meer in en na een echte-echte Ajax aanval pakte Suárez nog zijn goal mee. 4-1, toch zoiets als een klap in het gezicht. En de idealisten winnen.