woensdag 12 augustus 2009

De Status van de Nederlanders bij Real Madrid

- Huntelaar Makkelijk, want inmiddels verkocht aan A.C. Milan. Huntelaar heeft nooit een echte kans gehad bij Real. Maar de fout zit gedeeltelijk bij Huntelaar zelf: hij had nooit naar Real Madrid moeten gaan. Of beter, de fout zit bij zakenwaarnemers, familie, vertrouwelingen die Huntelaar hadden moeten uitleggen dat hij nooit midden in een seizoen naar Madrid moet verhuizen terwijl Raúl nog actief is. Dubbele pech bovendien voor Huntelaar, eerst wordt de trainer ontslagen en vervangen door Juande Ramos die “toevallig” dezelfde zaakwaarnemer heeft als Raúl. De blunder met een enkele Champions League inschrijving voor nieuwe aankopen gaf precies de nodige opening om Huntelaar alvast daar buitenspel te zetten (Raúl speelde overigens pathetisch in beide wedstrijden tegen Liverpool.) Kort daarna moest clubvoorzitter Calderon het veld ruimen waardoor Huntelaar als zijn aankoop al begon te “zweven”. Huntelaar scoorde overigens zoals van hem kon worden verwacht. “Logisch” gevolg: steeds meer wedstrijden beginnen op de bank want Raúl moest in de spits spelen om zijn doelpuntproductie voor het jaar te completeren. De komst van Florentino luidde het einde in. Villa moest gehaald worden om Raúl definitief, op fluwelen wijze, naar de bank te krijgen maar kwam niet. Benzema verscheen als alternatief waardoor Huntelaar echt overbodig werd. Ben blij dat hij snel een club van stand heeft gevonden zonder hopelijk al te beschadigd te zijn zoals sommige van zijn voorgangers (Owen, Baptista, Portillo, Anelka, Alfonso) en hopelijk is hij echt het laatste slachtoffer van Razgul (Benzema moet de eerste drie wedstrijden ze er snel inschieten want anders wordt hij ongetwijfeld naar de vleugel verbannen zodat De Mummie balletjes kan afwachten.)

- Van Nistelrooy Lang geblesseerd en dus een tijd een schaduwbestaan geleefd waardoor zijn ware status onbekend is. Mag waarschijnlijk tegen een vriendenprijs weg maar is ongekend populair. Onduidelijk wat zijn kansen zijn dit seizoen. Is natuurlijk een betere spits dan de Vampier dus zou een ideale invaller kunnen zijn tijdens moeilijke wedstrijden. Verbaasd me eigenlijk dat PSV geen pogingen heeft ondernomen om hem los te weken.

- Van der Vaart Gaat zeker weg. Vraag is alleen nog: naar welke club? Begon erg leuk bij Real, leek Bernabéu voor zich te hebben gewonnen met dat hakballetje tegen Gijón maar kon nooit een plek veroveren in het elftal, helemaal niet toen Schuster de laan uit werd gestuurd. Speelt natuurlijk ook bij voorkeur achter de spits, territorium van De Bult. Denk overigens dat Real Madrid net te hoog gegrepen is voor Van der Vaart, die een andere route had moeten nemen in Spanje (via een club als Deportivo La Coruña of Atletico Madrid.)

- Sneijder Fantastisch eerste jaar met belangrijke rol in het kampioenschap. Toen werd hij in een oefenwedstrijd tegen het, oh zo sympathieke, Arsenal voor lange tijd de ziekenboeg ingeschopt waar hij op een of andere manier niet goed uit verscheen. Midden in het seizoen had hij moeite om een plek te vinden in het elftal. Mijn vader komt altijd met privéverklaringen als een bepaalde speler het bij Real moeilijk heeft. Daar ben ik zelf meestal sceptisch over, al zijn de overlappingen vaak aan te wijzen. Zo ook bij Sneijder en zijn scheiding gevolgd door Yolanthe perikelen. Desondanks leek Pellegrini vertrouwen te hebben in Sneijder voor het komende seizoen. Probleem is dat Sneijder in de voorbereiding onwaarschijnlijk slecht speelt terwijl Granero een openbaring bleek en inmiddels in de uitverkoopbakken is geplaatst (door de voetbalpers moet daarbij gezegd worden, daar zit een groot gedeelte fantasie en wens in.) Krijgt als hij blijft een moeilijk seizoen.

- Robben Een van de weinige genieën die het voetbal nog kent. Samen met Higuaín de beste speler van vorig seizoen en hij speelde voor zijn doen veel wedstrijden (iets van 29.) Niet geheel onverwacht een lieveling van veel Realfans. Precies het soort voetballer (Juanito) waar men van houdt: arrogant, snel, spectaculair. Waarom wordt vanuit de pers dan al een half jaar aangestuurd op een transfer van Robben? Een reden is de gebruikelijke in zake Robben: zijn individualisme irriteert. Maar de liefhebber vergeeft hem zijn te lang doorgevoerde solo’s wanneer hij weer eens een bal in de kruising zeilt. De andere reden is natuurlijk De Mythe. Robben legt te weinig de bal panklaar en lijkt zich vanaf het begin weinig aan te trekken van de autoriteit van El Caudillo. Ik denk dat hij toch blijft, geen club gaat nog voor Robben met zijn geschiedenis van blessures nog 36 miljoen betalen, hoogstens 25 en dan kan je hem veel beter houden. Zou ook gewoon een basisspeler moeten zijn.

- Drenthe Wederopstanding! Vorig seizoen nog in tranen nadat hij door Bernabéu was geridiculiseerd, daarna hoog op de lijst van afvallers geplaatst maar hij speelt in de voorbereiding als herboren en maakt zelfs kans op een basisplaats als linksback. Speelt opeens serieus en goed dat je je afvraagt wat Pellegrini hem heeft toegefluisterd? Zoveel tijd hebben ze ook niet samen doorgebracht. Erg leuk trouwens, zelfs de chaotische Drenthe vind ik een fijne, soms onnavolgbare speler. Eens kijken of hij een onverwachte overlever wordt van het gekkenhuis.