woensdag 9 juni 2010

¿España que pasa?


Gisteren een klein stuk van de generale repetitie van Spanje gezien tegen Polen (6-0) en dat was genoeg om mij tijdelijk gerust te stellen. Met bijna de basiself (zonder Ramos en Torres) zag het er ouderwets goed en geïnspireerd uit. Maar fluisterde een stem in mijn hoofd, "Brazilië 1982." Dat is Spanje op het moment en ik heb voor vrouwlief een voetbalpool ingevuld waarin een van de conclusie was dat Spanje in de kwartfinales (mocht het zo ver komen) Italië kan tegenkomen. De kenner met historisch besef weet genoeg. En anders helpt dit:

De selectie zelf maak ik mee geen zorgen meer over, de sfeer ziet er goed uit, de "controverses" lijken bezworen. Nee, waar ik me de laatste tijd over verbaas is de Spaanse voetbalfan. Dat is in Nederland onvoorstelbaar. Ik dacht en hoopte dat na het behalen van het Europese kampioenschap er wat scheidslijnen waren geslecht maar niets blijkt minder waar. Nu zijn er nog genoeg Catalanen en Basken die uit een soort traditie een hekel hebben aan het Spaanse elftal (Herman Koch kan wel droog vertellen over zijn Spaanse zwager die bij voorkeur reist als het nationale elftal speelt). Goed, dat soort provincialisme heb ik nooit zo'n hoge pet van op gehad. Maar er lijken verschuivingen aan de gang. Onder culés (fans van Barça) is het in de mode om toch maar voor Spanje te zijn omdat er veel spelers van Barça in spelen waardoor a) Real fans kunnen worden gesard b) via een dialectische dwaalweg kan worden gepleit voor een Catalaans "nationaal" elftal.

Laat ze lekker. Wat mij veel meer stoort is dat veel Real Madrid fans, vooral van het rechtse soort, meegaat in dit spel en zijn handen aftrekt van Spanje onder het mom van "Real Madrid is het enige wat telt" of "het tik-tak spel van de Catalaanse dwergen verveelt me". En sommigen kunnen bovendien bondscoach Del Bosque niet uitstaan. Weet nooit waarom, toch de man die twee ECI's won, al vermoed ik dat een progressieve politieke voorkeur een factor is. Kortom, kinderachtig gedrag. Ongetwijfeld staan ook deze figuren op de eerste rij te hossen mocht Spanje ver komen in het toernooi. Ik ga zoals de normale Spaanse voetballiefhebber eens ongegeneerd genieten van Xavi, Iniesta & co.