zaterdag 19 juni 2010

Nederland - Japan 1-0

Valt weinig over te zeggen, omdat er in 90 minuten bijna niets gebeurde. Er werd wat rondgetikt, een speler struikelde hier en daar, er werd veel teruggespeeld op Stekelenburg, tot ver in de wedstrijd geen noemenswaardige kansen, laag tempo, weinig wil-tot-winnen en een raar doelpunt. Oranje moet duidelijk nog in het toernooi groeien al vraag ik me af of het met dit elftal moet. De tactiek is niet goed maar Van Marwijk lijkt me niet het type dat ook maar droomt van een aanpassing in die zin, terwijl het duidelijk is dat Nederland net als andere landen die willen voetballen met een verdedigende middenvelder teveel speelt. Zes man achter de bal tegen minder tegenstanders is totaal overbodig als je vleugelverdedigers niet opstomen als Maicon (want dat is toch de theorie erachter.) Maar bij Oranje is wat dat betreft een beetje hetzelfde aan de hand als bij Spanje, Van Bommel is slecht in het pure verdedigen en De Jong kan niet zo goed voetballen, die twee moeten elkaar dus "complementeren". Als een van de 15 miljoen bondscoaches zou ik daar met De Zeeuw spelen die beide dingen goed kan. Maar dat is natuurlijk pure fantasie.

Over de invulling van dat onveranderbare systeem is meer te zeggen. Van Persie overtuigd totaal niet als spits. Vond het al een rare vondst, want het blijft toch meer een vleugelspeler (hoogstens een schaduwspits). De drie achter de spits hebben op het moment weinig chemie. Kuyt doet zijn brave draafding maar moet eigenlijk meteen plaatsmaken voor Robben. Nadat deze na 35 minuten spelen weer geblesseerd raakt moet een tweede scenario klaarliggen. Heel bescheiden zou ik voorstellen Huntelaar in de spits te laten spelen en Van Persie weer rechts zijn acties laten maken. Van der Vaart toch achter de spits en Sneijder meer als middenvelder laten spelen.

Maar goed het blijft dagdromen na een slechte, en gevaarlijker, spanningsloze wedstrijd, in de volgende ronde staat natuurlijk precies hetzelfde elftal aan de aftrap. Makkelijke prognose: Oranje ligt er in de kwartfinale uit.